Maak de aansprakelijkheidsrisico's duidelijk inzichtelijk.

Dashboard mockup

De Arbowet stelt dat u als werkgever verantwoordelijk bent voor de arbeidsomstandigheden van uw werknemers. U kunt aansprakelijk worden gesteld voor schade door een arbeidsongeval of beroepsziekte. Hoe dekt u dit risico af?

Bij een bedrijfsongeval of beroepsziekte kan een medewerker materiële schade lijden, wat in geld uit te drukken is. Dit kan schade aan spullen omvatten, zoals kapotte kleding of een gebroken bril, evenals lichamelijk letsel zoals brandwonden of een gebroken been. U kunt ook aansprakelijk gesteld worden voor psychische schade, bijvoorbeeld een burnout door te hoge werkdruk. Als u aansprakelijk bent, moet u een vergoeding betalen voor herstel of vervanging van beschadigde goederen, zorgkosten en inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid.

Immateriële schade

Daarnaast kan een rechter u verplichten om immateriële schade te vergoeden in de vorm van smartengeld. Immateriële schade omvat verdriet, smaad of geestelijk leed, zoals wanneer iemand in zijn eer of goede naam is aangetast, pijn heeft geleden, of een verlies aan levensvreugde heeft ervaren. Meestal kent de rechter geen smartengeld toe als er geen materiële schade is.

Ook voor productaansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt schade door ongevallen of beroepsziekten. Deze verzekering biedt dekking voor uw werkgeversaansprakelijkheid, niet alleen voor vaste werknemers maar ook voor stagiairs en ingehuurde krachten. Bovendien dekt de AVB productaansprakelijkheid voor schade aan derden door gebrekkige producten die uw organisatie vervaardigt, behandelt, bewerkt, importeert of exporteert.

Risicoanalyse en verzekeringsadvies

Een AVB is niet verplicht, maar vormt wel een essentiële basisverzekering voor elke onderneming. In alle sectoren kunnen werknemers schade oplopen waarvoor de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden. Aansprakelijkheidsrisico's variëren echter per branche. Daarom is het cruciaal voor elke organisatie om een risicoanalyse te maken. Wij staan klaar om u hierbij te ondersteunen door samen met u de algemene en branchespecifieke risico's te identificeren en de mogelijke materiële en immateriële schade voor werknemers te evalueren. Op basis van deze analyse adviseren wij u over de benodigde dekking van uw AVB en eventuele aanvullende verzekeringen.

Risicoanalyse is een continu proces

De kans is groot dat u al een AVB heeft afgesloten. Echter, het aansprakelijkheidsrisico hangt af van uw bedrijfsomstandigheden, die voortdurend kunnen veranderen. Daarom is het niet genoeg om alleen een AVB af te sluiten; een voortdurende risicoanalyse is noodzakelijk. Dit houdt in dat u regelmatig en systematisch de kansen op schade, evenals de omvang en oorzaken van risico’s, moet inventariseren en evalueren. Neem contact met ons op, zodat wij uw huidige AVB kunnen beoordelen, advies kunnen geven over mogelijke verbeteringen, en bij elke verandering in uw bedrijf kunnen onderzoeken wat de gevolgen zijn voor uw dekking.

Ander nieuws

Mockup

Geen vroegpensioen? Dit zijn uw opties!

Goed nieuws voor mensen in zware beroepen: een nieuw akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet stelt sommigen in staat om tot [...]
Lees meer
Mockup

Hypotheekgarantie stijgt in 2025 naar € 450.000.

Per 1 januari 2025 wordt de grens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verhoogd naar € 450.000 [...]
Lees meer
Mockup

Minder woningbranden, maar accu's vaker oorzaak

Het aantal woningbranden in Nederland blijft afnemen. Wel ontstaat er vaker brand door accu's van elektrische fietsen en andere [...]
Lees meer