Cyberdreiging: hoe groot is het risico?

Wat zijn cyberrisico’s en wat kun je doen om ze te voorkomen?
Het aantal bedrijven dat wordt getroffen door virussen, hacks, DDoS-aanvallen, ransomware en systeeminbraken stijgt snel. Maar ook het gevaar van aansprakelijkheid voor het lekken van gegevens mag niet onderschat worden. Een dergelijke datalek kan o.a. ontstaan door menselijke fouten of technisch falen.

Deze situaties kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Goed om te weten welke preventiemaatregelen je kunt treffen. Daarbij kunt je denken aan:

  • Het kiezen van veilige instellingen: pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch ‘aan’ staan.
  • Checken of apparaten en software up-to-date zijn en beveiligingsupdates direct installeren.
  • Per medewerker bepalen tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken en uitgebreide toegangsrechten enkel vertrekken indien nodig.
  • Stimuleren van veilig gedrag van medewerkers.
  • Gebruik maken van een gedegen antivirusprogramma.

Je kunt je weerbaarheid tegen cybercriminaliteit ook inventariseren. In dat geval kun je de cyberscan doen (5/10 minuten).

Wat dekt een cyberverzekering?
Maar met preventiemaatregelen alleen is het risico niet 100% afgedekt. Zijn de eventuele gevolgen van een cyberaanval of datalek voor jouw bedrijf niet iets wat je financieel goed kunt opvangen? Dan is een cyberverzekering een essentiële aanvulling. Met deze dekking bent je verzekerd tegen:

  • Eigen schade (bedrijfsstagnatie, schade als gevolg van betaling cyberlosgeld, dataherstelkosten e.d.)
  • Cyberfraude en cyberbedrog (elektronische diefstal, telefoonfraude e.d.)
  • Aanspraken en onderzoeken (privacy- en AVG onderzoeken, online aansprakelijkheid e.d.)

Wat zijn jouw mogelijkheden? We denken graag met je mee
De kosten van een cyberverzekering variëren met de wensen en risico’s. Benieuwd wat dit voor jouw bedrijf betekent? Neem contact op en ontvang vrijblijvend een offerte: